Heb jij een sterke behoefte aan suikers? Dan ben je zeker niet de enige.

Ik kan er over meepraten omdat ik het zelf heb meegemaakt.

Tijdens mijn menopauze had ik een intense hunkering naar zoetigheid voornamelijk na het eten, tijdens stressvolle momenten en bij vermoeidheid.

Na de lunch betrapte ik mezelf er vaak op dat ik in de kast aan het snuffelen was op zoek naar een zoet koekje. Later op de middag genoot ik van een kopje koffie met taart of met een stuk chocolade erbij. Tegen de avond, tijdens het televisiekijken, kreeg ik opnieuw trek in iets zoets en kon ik de verleiding van chocoladekoek(en) niet weerstaan.

Pas toen mijn cholesterol te hoog werd ((HDL+LDL > 265), mijn gewicht toenam met extra buikvet en last kreeg van chronische ontstekingen besloot ik in te grijpen.

Is suiker verslavend?

Vaak stel ik me de vraag; ”Is suiker verslavend?  Waarom heb ik zo de behoefte naar zoetigheden”?

Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat suiker verslavend is. Suiker kan wel een verslavende werking hebben omdat het direct effect heeft op onze hersenen waardoor het dopaminesysteem (gelukshormoon) wordt geactiveerd en we ons tijdelijk goed voelen. Toch kan het vaak eten van suikers leiden tot een vicieuze cirkel van energiepieken en dalen, wat de behoefte aan suiker juist versterkt.

Is suiker schadelijk voor je gezondheid?

Het is algemeen bekend dat een overmatige suikerconsumptie schadelijke gevolgen kan hebben op je gezondheid en het risico op kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten verhoogt.

Ook andere lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, ontstekingen, darmklachten, gewichtstoename, hoofdpijn en concentratieproblemen kunnen een gevolg zijn van teveel aan suikers.

Hoe suikerbehoefte vermijden?

Gelukkig zijn er manieren om de hunkering naar suiker tegen te gaan en stap voor stap je suikerinname te verminderen voor een stabielere en gezonder gevoel. 

De volgende tips hebben me geholpen om mijn behoefte aan suikers te verminderen door:

  • Meer eiwit- en vezelrijk voedsel te eten zoals, noten, pitten en zaden, peulvruchten en volkorenproducten;
  • Een glas water te drinken bij een sterk verlangen naar suiker;
  • Een wandeling te maken na het eten waardoor mijn suikerbehoefte daalt; 
  • Mijn aandacht te richten op activiteiten die me energie geven;
  • Iemand opbellen wanneer het moeilijk wordt.

 

Wanneer emoties me overweldigen en ik de neiging voel om naar zoetigheid te grijpen, kies ik ervoor mijn gedachten en gevoelens in mijn dagboek neer te schrijven.

Ik noteer het volgende:

  • Welke onderliggende emoties vragen mijn aandacht zoals eenzaamheid, verdriet, nood aan geborgenheid, troost en zelfliefde.
  • Waar in mijn lichaam voel ik de opkomende emoties het sterkst? Dit kan zijn: mijn buik en maag rommelt, mijn hart slaat sneller of mijn keel knijpt dicht.
  • De emoties en de gewaarwordingen in mijn lichaam laat ik toe.
  • Daarna adem ik vijf maal diep in en uit vanuit mijn hart.

Door aandachtig te luisteren naar mijn lichaam, gevoelens en emoties en deze op te schrijven, merk ik snel dat er meer ruimte vrijkomt in zowel mijn hoofd als in mijn lichaam. Ik voel me weer vrij om te ademen zonder belemmeringen.

Suikerbehoefte onder controle

Wanneer je grip krijgt op je suikerinname kun je dit op verschillende positieve manieren ervaren. Ik merk duidelijk een verschil wanneer ik niet langer afhankelijk ben van suiker, zoals:

  • Ik ervaar meer energie en stabiliteit zonder de pieken en dalen van mijn suikerspiegel.
  • Ik kan me beter concentreren op taken die voor mij belangrijk zijn.
  • Ik kan me beter afstemmen op mijn honger- en verzadigingsgevoel.
  • Mijn smaak verandert wanneer ik minder suiker eet; de natuurlijke smaken van groenten en andere producten worden intenser en lekkerder.
  • Ik voel me mentaal en fysiek sterker waardoor ik een bevrijdend gevoel ervaar.

Ondersteuning met je veranderingsproces

Wens je extra motivatie en steun om je suikerinname te verminderen? Wil je ook gezond en fit oud worden zodat je lang kunt genieten van het leven en van je dierbaren?

Ik help je graag met je veranderingsproces.

Advies op maat met een duidelijke strategie en diepgang is daarbij waardevol om resultaat te behalen. Het aanbieden van een vrijblijvend kennismakingsgesprek is dan een uitstekende manier om elkaar beter te leren kennen en je te helpen met je vragen over een gebalanceerd eetpatroon aangepast aan je persoonlijkheid en je levensstijl.

Heb je interesse in een kennismakingsgesprek?

 

 

“Tijdens het gesprek met Angelika werd me duidelijk dat ik bepaalde dingen anders kan aanpakken waarmee ik direct aan de slag kan gaan. Door mijn zittend beroep kreeg ik advies om meer eiwitten te eten, minder koolhydraten, vaker water drinken, meer bewegen en zoetigheden vermijden om een gezond gewichtsbalans te behouden.

Het was een interessant en waardevol gesprek!”

                                                                                      – Sandra D. –